Praznovanje mednarodnega dneva gluhih – 21. september 2024

Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih občin Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče s ponosom napoveduje obeležitev Mednarodnega dneva gluhih, ki bo potekal v soboto, 21. septembra 2024, v Slovenskih Konjicah. Dogodek, ki bo letos potekal pod geslom “Želimo biti del vključujoče družbe,” predstavlja pomembno priložnost za ozaveščanje širše javnosti o pravicah, izzivih in dosežkih oseb z izgubo sluha ter za proslavljanje bogate dediščine in kulture gluhe skupnosti.

Naše društvo na tem območju povezuje osebe z izgubo sluha in jim pomaga pri uresničevanju njihovih pravic, ki jih zagotavlja 62. a člen Ustave Republike Slovenije, s posebnim poudarkom na pravici do uporabe slovenskega znakovnega jezika. Prizadevamo si, da bi bila ta pravica v praksi v celoti uresničena in da bi vsi gluhi ter naglušni imeli dostop do informacij v prilagojeni oblikah v vsakdanjem življenju.

Vendar pa se gluhi in naglušni še vedno soočajo s številnimi težavami v vsakdanjem življenju. Ena izmed največjih ovir je omejen dostop do informacij, ki so pogosto na voljo le v govorjeni ali pisni obliki, brez ustrezne prilagoditve za osebe z izgubo sluha. Pomanjkanje tolmačev za znakovni jezik, predvsem v javnih institucijah in medijih, še dodatno otežuje enakopravno vključevanje v družbo. Težave se pojavljajo tudi na področju izobraževanja, kjer prilagoditve za gluhe in naglušne učence pogosto niso zadostne, kar vpliva na njihove učne rezultate in prihodnje zaposlitvene možnosti.

Poleg tega se gluhi in naglušni pogosto soočajo s težavami pri iskanju zaposlitve, saj delodajalci pogosto nimajo zadostnega znanja ali razumevanja glede potreb in pravic teh oseb. Omejen dostop do tehničnih pripomočkov, ki bi omogočili boljšo komunikacijo in dostop do informacij, še dodatno povečuje te ovire.

Mednarodni dan gluhih je priložnost, da se spomnimo na dolgoletni boj za enakopravnost in vključenost v družbo. Letos bo naš dogodek združil člane društva, njihove družine, prijatelje ter predstavnike lokalnih oblasti, z namenom krepitve vezi in spodbujanja razumevanja med vsemi prebivalci.

Program bo vključeval kulturni program, predavanja, delavnice in predstavitve dosežkov gluhih in naglušnih, s posebnim poudarkom na izzivih, kot so dostopnost informacij, zaposlitvene možnosti ter izobraževanje. Želimo pokazati, da gluhi in naglušni niso le pasivni opazovalci, ampak aktivni in dragoceni člani naše družbe.

Z dogodkom želimo širši javnosti poslati sporočilo, da so medsebojno razumevanje, spoštovanje in sprejemanje različnosti ključnega pomena za gradnjo vključujoče in pravične družbe. Želimo biti del vključujoče družbe, ki ceni in spoštuje pravice ter prispevek vseh njenih članov.

Vabimo vas, da se nam pridružite pri obeležitvi tega pomembnega dne in s svojo prisotnostjo izrazite podporo gluhi in naglušni skupnosti.

Deli objavo