Dostopnost

Dostopnost za osebe z okvaro sluha

Zavezani smo k izboljšanju dostopnosti za osebe z okvaro sluha, kar postaja še pomembnejše s sprejetjem Zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide (ZDPSI), ki stopa v veljavo junija 2025. Naša predanost temu področju odraža širok spekter aktivnosti in sodelovanje pri oblikovanju smernic za dostopnost. Prizadevamo se usmerjati v univerzalno dostopnost vseh informacij in izboljšati fizično dostopnost okolij za vse.

Kaj pomeni POLNA dostopnost za osebe z izgubo sluha?

1. Uporaba podnapisov: Vsi avdio- in videomateriali bi morali imeti možnost podnapisov, ki osebam z izgubo sluha omogočajo, da sledijo vsebini. Podnapisi naj bodo jasni, natančni in sinhronizirani z avdio- in videoposnetki.
  2. Transkripti: Poleg podnapisov je pomembno, da so na voljo tudi transkripti avdio- in videovsebin. Transkripti omogočajo uporabnikom, da v celoti dostopajo do informacij na način, ki je zanje najprimernejši.
  3. Vizualne alternative: Spletna stran naj vključuje tudi vizualne alternative za zvočne signale ali informacije, kot so opozorilni zvoki. Lahko se na primer uporabijo vizualna opozorila ali besedilna sporočila, ki nadomeščajo ali dopolnjujejo zvočne informacije.
  4. Jasna in dostopna navigacija: Spletna stran naj bo zasnovana tako, da omogoča preprosto navigacijo tudi brez uporabe zvoka. To pomeni, da morajo biti meniji, povezave in gumbi jasno označeni in lahko dostopni.
  5. Uporaba tehnologije za prepoznavanje govora: Tehnologije, ki omogočajo prepoznavanje govora in njegovo pretvarjanje v besedilo, so lahko v veliko pomoč osebam z izgubo sluha, saj omogočajo lažjo komunikacijo in dostop do informacij.
  6. Dostopnost za bralnike zaslona: Čeprav osebe z izgubo sluha morda ne bodo vedno uporabljale bralnikov zaslona enako kot osebe z okvaro vida, je pomembno, da je spletna stran združljiva s temi tehnologijami, saj so lahko dodatna podpora pri dostopanju do informacij.
  7. Video vsebine v znakovnem jeziku: Za ključne informacije in vsebine na spletni strani zagotovite videoposnetke, v katerih tolmači predstavljajo vsebino v slovenskem znakovnem jeziku. Tako lahko uporabniki slovenskega znakovnega jezika neposredno dostopajo do informacij.
  8. Živo tolmačenje za dogodke v živo: Če vaša spletna stran gosti dogodke v živo, kot so webinarji, predavanja ali srečanja, zagotovite možnost živega tolmačenja v znakovni jezik.
  9. Izobraževalno gradivo o znakovnem jeziku: Ponudite tudi izobraževalno gradivo ali vire za učenje znakovnega jezika, ki lahko pomagajo obiskovalcem spletnega mesta razumeti njegove osnove ali izboljšati svoje znanje. To ne le povečuje dostopnost, ampak tudi spodbuja večjo inkluzivnost in ozaveščenost o znakovnem jeziku.
  10. Tehnična podpora za videovsebine: Spletna stran naj bo tehnično opremljena za brezhibno predvajanje videovsebin v znakovnem jeziku s podnapisi. To vključuje podporo za visokokakovostne videoposnetke in zagotavljanje, da so videoposnetki dostopni na vseh napravah.
  11. Jasna označitev vsebin v znakovnem jeziku s podnapisi: Na spletni strani jasno označite, kje so vsebine v znakovnem jeziku s podnapisi, da jih uporabniki lahko preprosto najdejo. Uporabite lahko tudi posebne ikone ali simbole, ki označujejo vsebine, dostopne v znakovnem jeziku.
  12. Uporaba tehničnih pripomočkih na dogodkih: pozanimajte se o vaših poslušalcih in priskrbite tehnične pripomočke, če jih bodo poslušalci potrebovali za polno dostopnost vseh informacij dogodka.

Aktivnosti programa Dostopnost

Svetovanje uporabnikom:

Uporabnikom svetujemo, kakšne so možnosti za boljšo dostopnost v različnih okoljih.

Usposabljanje zaposlenih:

Usposabljamo zaposlene, ki se pogosto srečujejo z osebami z okvaro sluha (npr. DSO, banke, sodišča).

Spodbujanje k opremljanju zgradb:

Aktivno spodbujamo k opremljanju pomembnih zgradb z različnimi slušnimi sistemi in predstavljamo možnosti za uresničitev polne dostopnosti.

Dostopnost na dogodkih:

Zagotavljamo dostopnost na dogodkih različnih organizacij.

Dostopnost izobraževanj:

Skrbimo za dostopnost vseh izobraževanj ZDGNS.

Organizacija konference:

Organiziramo letno konferenco o dostopnosti za uporabnike in strokovne delavce.

Objava člankov:

Objavljamo različne članke na temo dostopnosti za osebe z okvaro sluha in seznanjamo strokovno javnost in uporabnike z vsemi novostmi na tem področju.

Sodelovanje pri sistemskih rešitvah:

Aktivno sodelujemo pri sistemskih rešitvah na področju dostopnosti.

Predavanja o tehničnih pripomočkih

Izvajamo predavanja s predstavitvijo tehničnih pripomočkov.

Subvencije za tehnične pripomočke:

Podeljujemo subvencije za tehnične pripomočke osebam z okvaro sluha.

Pomoč pri izdelavi mnenj:

Pomoč pri izdelavi mnenj o usposobljenosti za tehnične pripomočke.

Priprava smernic in distribucija gradiva:

Sodelujemo pri pripravi smernic in distribuciji gradiva o dostopnosti.

Posodobitev virtualnega zemljevida zank:

Redno posodabljamo virtualen zemljevid zank za boljšo sledljivost in uporabniško izkušnjo.

S temi aktivnostmi si prizadevamo ustvariti bolj vključujoče okolje in podpreti osebe z okvaro sluha na njihovi poti do polne udeležbe v družbi.

Prijave

Imate slabo izkušnjo z dostopnostjo različnih okolij? Pišite nam na info@zveza-gns.si, vsaka prijava je vredna obravnave, pri pisanju pa vam lahko tudi pomagamo.

Dostopnost avdiovizualnih medijskih storitev

V zvezi z dostopnostjo do avdiovizualnih medijskih storitev agencija omogoča prejemanje pritožb pisno po pošti, po elektronki pošti, po telefonu ali osebno. Več si preberite na spletni strani AKOS-a tukaj

Ste bili zaradi okvare sluha diskriminirani?

Prijavo lahko pošljete tudi na naslov: ZAGOVORNIK NAČELA ENAKOSTI.

So vam bile zaradi okvare sluha kršene človekove pravice?

Prijavo lahko pošljete tudi na naslov: VARUH ČLOVEKOVIH PRAVIC.

Virtualen zemljevid slušnih zank

Vas zanima tudi?