Uspešen nastop gledališke skupine »Tihe stopinje« v Moskvi

Gledališka skupina Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije »Tihe stopinje« se je odzvalo na povabilo organizatorja festivala »Teritorij kretenj«, da nastopi na njihovem mednarodnem festivalu med 11. in 16. novembrom 2019 v znanem moskovskem gledališču »Mimike in kretnje«.

Skupina je iz svojega bogatega gledališkega repertoarja za festival »Teritorij kretenj« izbrala gledališko predstavo »Frankenstein« v mednarodni kretnji. Predstava »Frankenstein« v slovenskem znakovnem jeziku je bila premierno predstavljena aprila leta 2018, septembra istega leta pa je bila predstavljena še v mednarodni kretnji, s katero je skupina »Tihe stopinje« kandidirala za nastop na največjem festivalu kulture gluhih na svetu v Reimsu (Francija).

Člani skupine »Tihe stopinje« so imeli nastop v četrtek, 14. novembra ob 19. uri po moskovskem času, kar je ob 17. uri po našem času. Njihov nastop je sovpadal z svečano prireditvijo ZDGNS v Kinu Bežigrad, ki je v nabito polni dvorani predstavila novo pravljico v slovenskem znakovnem jeziku »David-Misija mogoče« in dokumentarni film »Jezik enakopravnosti«. Začetek prestave s prvim dejanjem je bil spektakularen in z zloveščim plesom zombijev proti oblačnemu nebu. Takoj se je začutilo gotsko vzdušje in gledalce potegnil v realistično zgodbo. Navsezadnje roman »Frankenstein« pisateljice Mary Shelley, ki je izšel pred 200 leti, velja za enega izmed klasičnih primerov gotske literature. Skratka – najboljše iz starodavnih filmov grozljivk.

Predstava skupine »Tihe stopinje«  je bila uprizorjena precej izstopajoča v smislu, da združuje tako gotske strahove iz 19. stoletja kot tudi staromodno umetniško-deklamativno igro igralcev ter sodobne medijske tehnologije, ki znatno širijo obseg gledališke predstave, značilne za tisti čas.

Ko že govorimo o novih tehnologijah, gledalci so bili pozorni na minimalizem na odru. Na stropu je bil digitalni projektor za predvajanje medijskih sklopov, na odru pa miza za rekvizite in to je bilo vse. Ista miza v predstavi je bodisi igrala vlogo pohištva v znanstvenikovi pisarni, bodisi je v laboratoriju služila kot komoda, bodisi je bila pult za truplo v mrtvašnici. Publika je bila še enkrat prepričana, da minimalizem na odru samo krepi čustva in občutke.

Ker so dialogi v igri »Frankenstein« potekali v mednarodni kretnji, so neutrudni ruski prevajalci-tolmači poskrbeli za ustrezni prevod v ruski jezik in istočasno tudi v ruski znakovni jezik, da je številna publika tako slišečih in gluhih gledalcev nemoteno spremljala dogajanje na odru.

Režiserka Lada Orešnik in njeni igralci so začrtali roman gotike v kratki odrski prispodobi, ki je občinstvo navdušila z mešanico na videz nepovezanih trenutkov, pristopov in slogov.

Zahvaljujoč čudoviti medijski scenografiji in video dizajnu Gorazda Orešnika ter zvočni in glasbeni spremljavi Ratka Stojiljkovića in igralski predstavi so organizatorji produkcijo skupine ZDGNS »Tihe stopinje« označili za najbolj eksperimentalno od vseh, ki so bili predstavljeni na dosedanjih festivalih »Teritorija kretenj«.

Skupina pod taktirko režiserke Lade Orešnik je prejela tudi nagrado za najboljšo kostumografijo.

Na mednarodnem dramskem festivalu »Teritorija kretenj«, ki ga je v celoti finančno podprlo rusko ministrstvo za kulturo, je sodelovalo štirinajst gledaliških skupin iz devetih držav. Celotni festival je ogledalo 6.000 gledalcev. V predstavi »Frankenstein« so igrali: Nejc Drekonja, Lada Orešnik, Boštjan Hren, Marta Vavpetič, Zlatka Petrač, Nel Delošto, Karin Brumen, Aleksandra Prelaz in Ratko Stojiljković. Za video ozadje je skrbel Gorazd Orešnik, za zvok pa Ratko Stojiljković. Roman »Frankenstein« je priredila v igro režiserka Lada Orešnik.

Deli objavo