Dan slovenskega znakovnega jezika 2019

Dne 14. novembra 2019 je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije priredila slavnostno prireditev v počastitev  Dneva slovenskega znakovnega jezika v prenapolnjeni dvorani Kina Bežigrad. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Dejan Židan.

V letu 2019 obeležujemo 40 let razvoja slovenskega znakovnega jezika (dalje SZJ). Od prvih tečajev, centra za razvoj SZJ, imamo danes Inštitut za SZJ. Žal brez sistematične skrbi države za SZJ, z lastnimi viri, FIHO in veliko ljubeznijo vseh nas do SZJ. V  sklopu dela Inštituta so tudi izdaje različnih publikacij, med katerimi ZDGNS že devet let izdaja pravljice v SZJ s finančno pomočjo Ministrstva za kulturo in FIHO. Naj izpostavimo sledeče publikacije, ki so najbolj izstopale:

2014 – Metulj, zgodba ki govor o gluhemu fantu in slepi deklici;

2015 – Žiga špaget gre v širni svet (tipanka za slepe), prejela knjižno priznanje Zlata hruška kot znak kakovosti  in bila razstavljena na svetovnem knjižnem sejmu v Bologni;

2016 – Zmajček in morska deklica;

2017 – Žiga špaget je za punce magnet, multisenzorna slikanica, ki jo lahko berejo gluhi in gluhoslepi, slepi in slabovidni ter tudi osebe z motnjami v duševnem razvoju. Prejela je nagrado Društva pisateljev Slovenije;

2018 – Anton, Arsenije (obe slikanici sta postali del obveznosti učencev v šoli, QR koda pa omogoča spremljanje zgodbe v SZJ). Slikanica Anton je prejela znak kakovosti Zlata hruška.

Na slavnostni prireditvi je bila prvič predstavljena pravljica »David-Misija mogoče« v SZJ in govori o SZJ ter opremljena z QR kodo. Pravljico je spisala Aksinja Kermauner, grafično sta jo opremila Nikolaj Vogel (ilustracije kretenj) in Gašper Rus. Video zapis v SZJ preko QR kode je pripravila Valerija Škof. Kretnje je pregledala in lektorirala Veronika Ciglar. Knjigo je oblikoval grafični oblikovalec Žiga Valetič. Celotni projekt pravljice je vodila Aleksandra Rijavec Škerl.

Sekretar ZDGNS Matjaž Juhart je na kratko podal zgodovino dneva SZJ in sicer da so leta 2014 organizirali mednarodno konferenco o pomenu SZJ v Državnem svetu RS, v letu 2015 posvetili dostopnosti vseh kulturnih ustanov. Leta 2016 pa so posvetili dostopnosti knjižnic. Z ministrom za kulturo so leta 2017 obeležili vpis SZJ v register nesnovne kulturne dediščine. Predsednik Državnega zbora Židan je lani za nas pripravil sprejem v DZ in se seznanil s pobudo ZDGNS o vpisu ZJ v Ustavo RS, zvečer istega dneva smo si ogledali film »Lastovke letajo nizko« v režiji Tadeja Čaterja. Letos pa poleg obeležitve 40 let razvoja slovenskega znakovnega jezika in tudi 40 let izdajanja časopisa »Iz sveta tišine« polagamo upanje, da bo SZJ v letu 2020 vpisan v Ustavo RS, da bomo lahko na naslednjem dnevu SZJ svečano obeležili vpis.

Predsednik Državnega zbora RS, mag. Dejan Židan je v nagovoru podprl vpis slovenskega znakovnega jezika Ustavo RS in poudaril, da moramo gluhim in naglušnim omogočiti opolnomočenje tudi tako, da lahko mladi obiskujejo srednje šole in študirajo na univerzah v znakovnem jeziku. S tem kot družba bomo pokazali, da smo skrbni in vključujoči.

Urednica oddaje »Prisluhnimo tišini« na RTV Slovenija, Tina Grošelj se je odločila, da s posebnim dokumentarnim filmom »Jezik enakopravnosti« podpre prizadevanja ZDGNS za vpis znakovnega jezika v Ustavo RS. Film je režiral Marko Kumer Murč po scenariju Tine Grošelj. V tem filmu je publika izvedela, zakaj je pomembno, da poslanci Državnega zbora RS s potrebno večino podprejo pobudo ZDGNS in predlog Vlade RS za umestitev SZJ v Ustavo RS. Predvsem pa, da se odpre zavedanje, kakšne posledice so zaradi več kot 100-letne prepovedi in ovir pri uporabi lastnega jezika. Spoznali so zgodbe treh gluhih oseb iz treh generacij, ki so nam dovolili, da s kamero vstopimo v njihov svet. Po projekciji filma je sledil kratek pogovor z ustvarjalci filma.

Deli objavo