Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

TINITUS:”Na pomoč!”

3. maja, 2022 @ 16:00 - 18:00

Šumenje v ušesih ali tinitus je zvok, ki ga slišimo brez zunanje zvočne stimulacije. Osebe s tinitusom ta zvok pogosto opišejo kot zvonenje, šumenje, brenčanje, bučanje, sikanje, ščebetanje, pojavljanje pulzirajočih glasov in podobno. S kroničnim tinitusom se v Sloveniji srečuje 160 tisoč ljudi oziroma kar osem odstotkov ljudi. Večina ob tem občuti močno stisko, saj se ob zvokih počutijo nemočne.

Zato smo se odločili, da na tokratnem brezplačnem seminarju, v torek, 3. 5. 2022 ob 17 h, prek spleta spregovorimo o tem, katere duševne stiske se lahko pojavijo ob tinitusu in kdaj je čas, da poiščemo pomoč. Spregovorili bomo tudi o tem, kakšno pomoč v Sloveniji sploh lahko dobimo in kdaj je dobro, da obiščemo zdravnika. Del predavanja bo namenjen tudi temu, kako si lahko pomagamo sami.

Tokrat bodo z nami znanje in izkušnje delili:

asist. Tina Mlinarec, dr.med., specialistka otorinolaringologije opravlja specialistično dejavnost v ORL ambulanti v sklopu specialističnih ambulant v Splošni bolnišnici Jesenice  ter kot predstojnica specialističnih dejavnosti posameznih medicinskih strok v SB Jesenice, kjer poleg vodenja in organizacije ambulant različnih specialnosti, večino časa posveča inovacijam, izboljšanju kakovosti storitev ter zadovoljstva pacientov. Pred tem je bila zaposlena v Splošni bolnišnici Murska Sobota, specializacijo je po zaključeni Medicinski fakulteti v Ljubljani opravljala na Kliniki za otorinolaringologijo ter cervikofacialno kirurgijo v Ljubljani. Vsakodnevno se med ambulantno obravnavo srečuje s problematiko šumenja v ušesih. Že med samo obravnavo opravi razširjeno diagnostiko, poišče možne vzroke šumenja v ušesih in svetuje pri terapiji in zdravljenju.

Mihaela Burina, univerzitetna dipl. psihologinja in psihoterapevtka, je klinične izkušnje začela pridobivati v Psihiatrični bolnišnici Begunje, kjer je vodila psihoedukativne in psihoterapevtske skupine ter skupine za učenje socialnih veščin na Oddelku za vedenjsko kognitivno psihoterapijo in Dnevne bolnišnice. V vzgojnem zavodu Planina je izvajala individualne in skupinske obravnave otrok in mladostnikov. Zaposlena je bila tudi na področju preventive v duševnem zdravju v ZD Ljubljana. Poleg individualnega svetovanja je vodila delavnice za pomoč pri spoprijemanju z depresijo, z anksioznostjo, spoprijemanju s stresom in učenje tehnik sproščanja. Od 2019 dela na Inštitutu Neocortex, kjer izvaja predvsem individualno vedenjsko kognitivno terapijo in diagnostična psihološka testiranja. Opravila je tudi dodatno izobraževanje na ORL kliniki Ljubljana o VKT zdravljenju tinitusa.

Tadej Bricelj je nekdanji radijski in televizijski voditelj, kreativec in ustvarjalec video vsebin. Prav tako je avtor izmišljenega komičnega lika Srđana Mišiča, ki se mu lahko nasmejite na Youtube kanalu radia Antena. Tadej tekoče govori bolgarsko, saj je bil vrsto let turistični predstavnik Slovenije v Bolgariji. Še danes sodeluje z bolgarskim veleposlaništvom in skrbi za povezovanje obeh držav. Zelo dobro ga poznajo tudi maturanti in absolventi, saj jih je animiral pri Kompasu in Collegiumu, med njimi tudi na spring breakih, dobro znanih več dnevnih glasnih in dolgih zabavah. V svoji karieri je odvodil več kot 300 dogodkov in v vseh teh letih ni ustvaril zgolj nepozabnih dogodivščin, ampak tudi tinitus.

Dragana Jusupović je rojena Celjanka, praktično je gluha oseba, saj ima po Fowlerju le še 10 % sluha. Kljub temu je zelo aktivna. Je avtorica in voditeljica pogovorne oddaje Ženska arena na TC Celje, zgradila je projekt prostovoljstva v športu, katerega tudi vodi. Prav tako je vodja prostovoljcev pri Rokometni zvezi Slovenije in v Rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško, sicer pa deluje v podjetniških vodah. S tinitusom se bori od otroštva, ko so se tudi začele težave s sluhom.

Seminar bo tolmačen v slovenski znakovni jezik in podnaslovljen.

Prijave so obvezne in so odprte do 3. 5. 2022 do 15. ure. Prijavnico najdete TUKAJ.

Vabljeni, da se nam pridružite.