Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

NE SLIŠIM, POVEJTE ŠE ENKRAT

22. junija, 2022 @ 9:00 - 12:00

Vabilo na spletno izobraževanje »Ne slišim, povejte še enkrat« V RehaCentru Sluh, vas vabimo na brezplačno spletno izobraževanje za zaposlene v socialnovarstvenih zavodih, ki se v delovnem procesu srečujejo z osebami z izgubo sluha, ki za sporazumevanje uporabljajo verbalno metodo in poslušajo s slušnimi aparati in polževimi vsadki.

Izobraževanje bo v sredo, 22. 6. 2022, od 9.00 do 11.30.

Namen izobraževanja:

– iz izkušenj odraslih z izgubo sluha dobiti vpogled, kako izguba sluha vpliva na življenje in doživljanje posameznika in njegovih bližnjih;

– pridobiti znanje o ravnanju s slušnim aparatom, vsadkom in dodatnimi pripomočki ter kako se znajti v novi vlogi, če izgubimo sluh;

– premagati strahove pred ravnanjem s slušnimi pripomočki.

Za izvedbo izobraževanja smo se odločili zaradi izraženih stisk pri osebju, ki se srečujejo s starejšimi z izgubo sluha, in bojazni pri ravnanju s slušnimi pripomočki.

Cilj izobraževanja:

Cilj so zaposleni, ozaveščeni o področju izgube sluha, ki vedo, kako nujna je dobra komunikacija za dobro počutje vseh udeleženih v procesu komunikacije in kaj vse lahko storijo, da osebam z izgubo sluha olajšajo vključevanje v skupnost.

Program:

9.00 Darja Pajk: Izguba sluha v odrasli dobi

9.55 Odmor

10.05 Roman Demir: Ne bojte se tehnike

10.35 Boris Horvat: Sodelovanje je ključ za dobro počutje

10.50 Vprašanja

11.30 Zaključek

V prvem delu se boste seznanili z razlogi za izgubo sluha, s tem, kako lahko izgubo sluha prepoznate in zakaj je pomembno razumevanje izgube sluha, ter s težavami, kadar osebe same ne zaznavajo ali sprejemajo svoje izgube sluha. Seznanili se boste s postopkom oskrbe z ustreznim pripomočkom in potrebno motivacijo za uporabo pripomočkov. Prav tako boste dobili priporočila o ustreznih načinih komunikacije pri uporabi slušnih pripomočkov.

V drugem delu delavnice bodo predstavljeni slušni pripomočki – slušni aparat, polžev vsadek, indukcijska zanka ter prenosni ojačevalci zvoka in način njihove uporabe, svetlobni zvonec in vibracijsko-zvočna budilka.

Poudarili bomo pomen ustreznih in ponavljajočih se nastavitev na slušnih aparatih in polževih vsadkih za ustrezno razumevanje. Pred vprašanji ob koncu izobraževanja bomo predstavili tudi dobro prakso pri sodelovanju društva gluhih in naglušnih ter doma upokojencev.

Izobraževanje je brezplačno, po zaključenem izobraževanju prejmete potrdilo o udeležbi.

Predavatelji:

Predavatelji na naši delavnici imajo neposredno izkušnjo z izgubo sluha. Dolga leta so bili ali so še uporabniki slušnih aparatov ali pa so vključeni v obravnavo oseb z izgubo sluha.

Darja Pajk, diplomirana delovna terapevtka, je višja svetovalka na področju socialnega varstva z znanji s področja realitetne teorije, nevrolingvističnega programiranja, coachinga in mediacije, že vrsto let zaposlena na področju, kjer se vsak dan srečuje s starejšimi osebami z različnimi težavami. Zaradi progresivne izgube sluha je sčasoma popolnoma oglušela in prejela obojestranska polževa vsadka. Pred tem je več kot dvajset let uporabljala slušni aparat. Zaradi lastne izgube sluha je dobro spoznala problematiko in stiske, s katerimi se spopadamo ob izgubi sluha. Kot predavateljica že vrsto let sodeluje na različnih dogodkih na temo izgube sluha v domačem in mednarodnem okolju, objavila je tudi več člankov, napisala brošuro in ustanovila podporno skupino na družbenem omrežju.

Boris Horvat je predsednik Medobčinskega društva gluhih in naglušnih za Gorenjsko AURIS Kranj. Že vrsto let si prizadeva za uresničevanje pravic in vključevanje oseb z izgubo sluha. Zadnjih 15 let vodi tudi podružnico kranjskega društva gluhih in naglušnih AURIS v Tržiču. Za svoje delo je konec leta 2020 prejel posebno priznanje župana občine Tržič. Z naglušnostjo se spopada skoraj vse življenje in je že 40 let uporabnik slušnega aparata.

Roman Demir je strokovni svetovalec v strokovnem centru Audius z več kot desetletnimi izkušnjami pri delu z osebami z izgubo sluha. Delovno pot je začel v Društvu gluhih in naglušnih Ljubljana kot prvi zapisnikar za dijake in študente z izgubo sluha. Poklicno pot je nato nadaljeval kot slušni akustik, kjer si je pridobil veliko različnih znanj. Je certificiran avdiometrist. Kot otrok gluhih staršev je tudi izkušen uporabnik slovenskega znakovnega jezika.

Na dogodek se lahko prijavite s klikom na povezavo:

LJhttps://docs.google.com/forms/d/1ABuxtPKx0Y20QNCaoo8QxPIOQOJC0t-OUN2PFRZdI7M/edit