Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Festival za tretje življenjsko obdobje

27. septembra, 2022 @ 9:00 - 29. septembra, 2022 @ 18:00

FESTIVAL ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE (F3ŽO)

27.-29. 9.

F3ŽO je vsakoletni projekt, ki se več dni odvija v razstavnem prostoru Cankarjevega doma v Ljubljani. Na njem se predstavljajo vse organizacije, katerih poslanstvo se tiče življenja starejših oseb.

Tudi ZDGNS in RehaCenter Sluh se predstavljata na letošnjem festivalu. Za vse tri dni je rezerviran razstavni prostor. Na njem bomo predstavljali Mento-vlog, seminarje, izobraževanja, samopomočne skupine, tehnični pripomočki … Obiskovalci bodo na razstavnem mestu preizkusili delovanje tehničnih pripomočkov. Na voljo bodo brošure, prospekti, publikacije o izgubi sluha in prilagoditvah. Izvajala se bo nagradna igra.. Poskrbljeno bo za prenosno slušno zanko in tolmača.

Vsako dopoldne bodo na razstavnem prostoru aktivno snemane nove vsebine za vlog Menta z Valerijo Škof.

Organizirali bomo tudi hitre delavnice učenja znakovnega jezika. Svetovalci bodo v obliki predavanja predstavili delovanje sluha in zakaj prihaja do izgube sluha.

V sklopu festivala bosta izvedeni naslednji dve predavanji:

1. STISKE OB IZGUBI SLUHA

PREDAVALNICA M2

28.9.2022, sreda, 9.30–10.30

VODI: Matjaž Juhart, specialni pedagog in sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije

V Sloveniji živi okoli 200.000 oseb z različno stopnjo izgube sluha. Z razvojem tehnologije se je spremenil naš način življenja, živimo v vedno bolj hrupnem okolju. Poleg tega s starostjo narašča tveganje za izgubo sluha in po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije prizadene več kot 25 % starejših od 60 let. Izguba sluha je tudi najpogostejša poklicna bolezen. Ljudje se zaradi izgube sluha pogosto umikajo iz javnega in družabnega življenja, ostajajo doma ter se vedno manj vključujejo v družbo. Izguba sluha torej močno vpliva na duševno zdravje posameznika in medosebne odnose, o čemer bo govoril Matjaž Juhart, specialni pedagog in sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

2. KO NE SLIŠIM VEČ DOBRO

PREDAVALNICA M2

12.00–13.00

VODI: Roman Demir, strokovni svetovalec

Predavanje je namenjeno osebam z izgubo sluha, uporabnikom slušnih aparatov in slušnih vsadkov ter svojcem oseb z izgubo sluha. Na predavanju bo predavatelj predstavil, katere pravice imajo osebe z izgubo sluha in kakšne so možnosti tehničnih prilagoditev za boljše vsakdanje življenje. Predavatelj dobro pozna področje slušnih aparatov, avdiometrije ter tehničnih pripomočkov za osebe z izgubo sluha. Po predavanju vam bo predavatelj na voljo za razna vprašanja.