Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

KAJ PRINAŠA NOVA LISTA TEHNIČNIH PRIPOMOČKOV

16. junija, 2022 @ 17:00 - 19:00

Tokratni brezplačni mesečni spletni seminar bo potekal v četrtek, 16. 6. 2022 ob 17. uri. Tema bo nova lista tehničnih pripomočkov, ki je bila dopolnjena in posodobljena maja letos.

Naša država subvencionira nakup tehničnih pripomočkov (TP) tudi osebam z izgubo sluha. Tehnični pripomočki osebam z izgubo sluha omogočajo lažje vključevanje v vsakdanje življenje. Rojstvo otroka, izobraževanje, sodelovanje v skupinskih pogovorih, telefonski pogovori in nenazadnje skrb za varnost so le nekateri dogodki, kjer so tehnični pripomočki nepogrešljivi.

Poleg predstavnika Ministrstva za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), ki nam bo pojasnil, zakaj je pomembno, da ministrstvo sofinancira oziroma subvencionira nakup TP, bodo sodelovali še Roman Demir, strokovni svetovalec strokovnega centra Audius, Boris Horvat, predsednik Medobčinskega društva gluhih in naglušnih za Gorenjsko, Auris Kranj, Sašo Letonja in Simona Drev, ki bosta podelili svoje izkušnje pri uporabi tehničnih pripomočkov.

Roman Demir bo predstavil novosti z Liste TP in nam pokazal nekatere največkrat uporabljene TP. Pojasnil bo, katere TP lahko osebe z izgubo sluha uporabljajo v posameznih primerih za premoščanje komunikacijske ovire in večje varnosti v vsakdanjem življenju. Osvetlili bomo tudi pomen tehničnih prilagoditev v okolju, ki so poleg slušnih aparatov in slušnih vsadkov bistvene za kakovostno vključevanje oseb z izgubo sluha v družbo, v kulturno udejstvovanje, izobraževanje in nenazadnje v urejanje vsakodnevnih opravkov in storitev. Pomembno, da organizacije in ustanove vedo, kako lahko prilagodijo svoje prostore, ter s tem omogočijo lažje vključevanje in sodelovanje oseb z izgubo sluha, kar nam bo predstavil Boris Horvat. Svoje izkušnje s TP bosta delili tudi Simona Drev in Sašo Letonja. Predstavili bosta, katera področja svojega življenja si olajšata z uporabo TP, ob katerih priložnostih in zakaj jima je pomembno, da imata ob sebi TP.

 Boris Horvat Boris Horvat je predsednik Medobčinskega društva gluhih in naglušnih za Gorenjsko AURIS Kranj. Že vrsto let si prizadeva za uresničevanje pravic in vključevanje oseb z izgubo sluha. Zadnjih 15 let vodi tudi podružnico kranjskega društva gluhih in naglušnih AURIS v Tržiču. Za svoje delo je konec leta 2020 prejel posebno priznanje župana občine Tržič. Z naglušnostjo se spopada praktično vse življenje in je porabnik slušnega aparata je že 40 let.

Roman Demir  je strokovni svetovalec v strokovnem centru Audius z več kot desetletnimi izkušnjami pri delu z osebami z izgubo sluha. Delovno pot je začel v Društvu gluhih in naglušnih Ljubljana kot prvi zapisnikar za dijake in študente z izgubo sluha. Poklicno pot je nato nadaljeval kot slušni akustik, kjer si je pridobil veliko različnih znanj. Je certificiran avdiometrist. Kot otrok gluhih staršev je tudi izkušen uporabnik slovenskega znakovnega jezika.

Sašo Letonja že dobro desetletje dela na Spletni televiziji, kot snemalec in montažer. Čeprav ima 86-odstotno izgubo sluha in uporablja dva slušna aparata, skrbi tudi za zvočno opremo prispevkov, vnaša glasbo, prav tako jih podnaslavlja. Vešče komunicira tudi po telefonu. V popoldanskem času dela v svojem fotografskem studiu, saj je fotografiranje prešlo od hobija do obrti. Tudi pri tem delu je pomembno komuniciranje s strankami. Prav tako slišita oba njegova otroka, tako da so zanj slušni aparati nepogrešljivi tehnični pripomočki. Kaj še koristi od tehnologije, da tako dobro funkcionira tako v slišečem svetu kot med gluhimi, izveste na seminarju.

Simone Drev, podjetnice po srcu, težke življenjske preizkušnje ne ustavijo, ampak pozitivno in vztrajno nadaljuje pot, ki si jo je zadala. Rodila se je kot gluh otrok, s komaj 2 % ostanka sluha. Vstavitev polževega vsadka v času študija mikrobiologije ji je odprla vrata v svet slišečih in si hitreje razširila obzorja. Po nekaj letih uspešnega vodenja kavarne in hostla Paradiso v centru Tolmina, se podaja na pot iskanja nove podjetniške ideje.

 Na seminar se prijavite TUKAJ!

Vljudno vabljeni!