Iz sveta tišine

Izguba sluha posameznika funkcionalno prizadene in mu obenem otežuje aktivno vključevanje v družbo, zato jo Svetovna zdravstvena organizacija uvršča med težke oblike invalidnosti, saj povzroča nezmožnost sprejemanja informacij ter otežuje komunikacijo z okoljem. Gluhi imajo med vsemi invalidi najnižjo izobrazbo, zaradi slabše pismenosti, pomanjkanja besednega zaklada in nezmožnosti učenja novih besed s poslušanjem pa težje razumejo tudi zahtevna besedila.

Iz sveta tisine V glasilu Iz sveta tišine pripravljamo vsebine, ki jih osebe z izgubo sluha lahko razumejo in so v skladu s poslanstvom Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije in Konvencijo Organizacije združenih narodov o pravicah invalidov. S tem ohranjamo zgodovino in avtohtono kulturno-jezikovno identiteto gluhe skupnosti v Sloveniji.

Ker država grobo krši pravice oseb z izgubo sluha do nemotenega dostopa do informacij v njim prilagojenih tehnikah, je izdajanje glasila življenjskega pomena, saj jim pomeni informacijsko okno v svet. Glasilo izhaja od leta 1979, v mesečni nakladi 3.700 izvodov pa na leto izdamo od deset do dvanajst številk. Povprečen obseg posamezne številke je približno trideset strani, publikacija pa pokriva celotno območje Republike Slovenije in je brezplačna.

IZ SVETA TIŠINE - SEPTEMBER

15. 10. 2024